31

HAKKIMDA

Kırıkhan ve Meslekte 47 yıl

          1964 yılı hassa doğumluyum. 5 Temmuz İlkokulu 1975 ve Kırıkhan Gazi Lisesi 1981 mezunuyum. Atatürk Ünv. Diş Hekimliği Fakültesi 1987 mezunuyum.10 yıl Kırıkhan Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi başhekimi olarak hizmet verdim.Köyümüz olan Hassa Hacılar ın üzüm şenliklerinde 2 yıl köy ağası hizmetimiz oldu




     Meslekle ilişkimiz 8-9 yaşlarında Kırıkhan da babam ve dedemin diş kliniğinde yerleri süpürmek, zımpara ve cila işleri yapmak ve hastalardan bahşiş almakla başladı. Cumartesi günleri haftalık almak için okuldan çıktıktan sonra klinikte görünürdük. Yapılan işleri hayranlıkla izler ve biz de yapabilmek için kendimizi hazırlardık. Laboratuvar safhalarında yavaş yavaş kendimizi bu işin içinde bulduk. Bu yaşadığım dönem ve büyüklerimin dönemi için gözlemlerimi belirtmek isterim;
Büyük dedem 1910 yıllarında Hacılar köyünde elinden her iş gelen ve yaratıcı yapıda bir insandı. Köyün önemli her işi kendinden geçermiş. Büyük dedem hem elde ettiği mahsulleri değerlendirmek hem de kışlık ihtiyaçlar için Kilis e gidermiş (o zaman Kilis yolu yapılmamış ve yükü dereden geçirmek için eşkıyaya 1 lira veya bir ceket verilirmiş). O zaman dişi ağrıdığında gayrimüslim bir diş hekimine uğrar. Uzaktan geldiği için bir süre yanında kalarak yapılan işleri kafasında oluşturur. Büyük dedem Kilis te çalışanlardan dişçilik malzemesi satan yerin adresini alır. Çalışanlar İskenderun u söylerler. Büyük dedem ve kardeşi İskenderun a giderler. 
İskenderun da malzemelerin az bir kısmını bulabilirler ve geri kalanı ancak İstanbul da bulabileceğini söylerler. Büyük dedem omuzuna heybesini alarak ver elini İstanbul der. 

      İstanbul da adresteki yerden malzemeleri alıp doğru memlekete dönerler. (Türkiye nin en büyük diş deposu sahibi, büyük dedem ile ilgili dikkatini çeken bu olayı; büyük dedemin malzemeleri heybeye koyup sırtına aldığından ve götürdüğünden bahsederek bize anlatmıştır) köye gelince yemek kazanlarından ve alçıdan bu işe koyulur. Büyük dedem köyde konu komşu dişi ağrıyan diş eksikliği kim varsa haber salar. Böylelikle Kırıkhan dişçiliğinin ilk adımını atar. Kimine bedava diş çeker kimine eksik dişleri protezi yapar. Bundan sonra Hacılar köyünde bu vesileyle işler başlar. 

    Çevre köylerde yayılınca 1950 yılında Kırıkhan a taşınırlar. Kırıkhan da da ünü yayılınca Şam dan Lübnan dan diş yaptırmaya gelenler oluyor. 

      Köyumüzden bu işi öğrenen çok kişi Türkiyenin çeşitli yerlerinde dişçilik yapmaya başlamışlardır. Köyümüz Hacılar derken burada bir parantez açacağım. Hacılar köyü Hassa kazasının en büyük köyüdür. O zamanlar da Hassa ya bir kaymakam gelir. Hassa nın köylerini ve nüfusunu ister. Bakar ki Hacılar köyü Hassa kazasının nüfusuna yakın. Hacılar köyüne gittiğinde göründüğü gibi nüfusu bulamaz. Köyde kütükte görülen kayıtlı kişileri sorunca Türkiyenin her beldesinde kimi dişçilik yapar kimi işçilik yapar köyün nüfusunu dağıttık der muhtarımız.

           Ben geçmiş ile ilgili olarak Gülpınar köyünden birisinin büyük dedem tarafından 1930 yıllarında damak dişinin yapıldığına şahit oldum. Yine ayrıca 1940 lı yıllarda Alan yaylasında şimdi bile hayatta olan çok yaşlı birinin ön dişine mavzer mermisinden diş kaplaması yaptığını biliyoruz. (Alan yaylasında dişçilik yapmışlardır. Elektrik yok, yapılan işler çekiç ve örs ile gaz ocağı kullanılarak yorucu ve el maharetiyle yapılmış)
       
          1987 yılı itibariyle kendi adıma muayenehanemi kurarak, teknoloji ile tecrübemizi birleştirerek modern diş hekimliği adına güncel, koruyucu ve tedavi edici sağlık hizmetlerine devam etmekteyiz.

Diş Hekimi Mehmet Mustafa ŞIK